Mąka z samopszy

Pochodzenie i krótka historia

Samopsza to gatunek pszenicy zaliczany do antycznych zbóż. Udomowienie pszenicy samopszy sięgają początków neolitu. Pierwszymi regionami, które tego dokonały były tereny dzisiejszej Turcji i Półwyspu Arabskiego. Wcześniej, podobnie jak płaskurka czy orkisz, występowały jako dzikie trawy. To właśnie ludność neolityczna zaczęła zbierać kłosy samopszy i ziarnami z nich pozyskanymi zasiewać wcześniej przygotowane pola. Uważa się, że to samopsza przyczyniła się w znacznej mierze do zmiany kultury ludzi neolitu. Przestaliśmy być kulturą łowiecko-zbieracką, a zaczeliśmy budować osady, w których trzeba było rozwijać umiejętność upraw pól czy chowu zwierząt.

Dlaczego samopsza?

Podobnie jak płaskurka czy orkisz, samopsza posiada twardą łuskę otaczającą ziarno i mocną łodygę. Sprawia to, że jest odporna na grzyby czy inne szkodniki i dzięki temu jest odporna na warunki atmosferyczne i nie potrzebuje specjalnego nawożenia czy opryskiwania upraw środkami ochrony roślin.

Dzięki temu, że powoli rośnie, samopsza posiada około 50% więcej białka niż ziarna z pszenicy zwyczajnej. Białko to charakteryzuje się inną budową i jest znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Ponadto nie podrażnia układu trawiennego. Mąka z samopszy jest bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fruktany oraz związki fitochemiczne (karotenoidy w tym leuteina, zeaksantę, kwasy fenolowe czy fitosterole).
Ma wysoki poziom błonnika i witamin z grupy B czy mikroelementów takich jak: magnez, fosfor, żelazo czy cynk. Wszystkie te rzeczy sprawią, że nasz organizm podziękuje nam zdrowiem i zmniejszeniem dolegliwości jak umieścimy na stałe w naszej diecie produkty z samopszy.

Co można zrobić z mąki samopszy?

Z mąki tej na pewno upieczemy pyszny chleb, będzie się on charakteryzował ciemniejszym kolorem i lekko orzechowym smakiem. Po za tym świetnie sprawdzi się do naleśników czy gofrów, a także do bułek. Niestety lekkie ciasta drożdżowe czy biszkopty mogą nam tak bardzo nie urosnąć.

Dostępne opakowania:
500g, 1kg i 5kg (mąka spakowana do papierowego worka)

Wartości odżywcze w 100 g:
wartość energetyczna 1514/358 kJ/kcal
tłuszcz [g] 3,60
w tym kwasy tłuszczowe [g] 0,60
węglowodany [g] 67,00
w tym cukry [g] 3,70
białko [g] 14,00
błonnik [g] 10,00
sól [g] >0,01

Alergeny: zawiera gluten