Kasza bulgur gruboziarnista

Kasza bulgur jest kaszą pszeniczną o lekko orzechowym smaku i aromacie. Prezentujemy Tobie kaszę z odmiany gruboziarnistej. Pozyskuje się ją poprzez ugotowanie a następnie wysuszenie ziaren pszenicy durum, czyli pszenicy twardej, która jest bardzo bogata w składniki mineralne. Pochodzi z bliskiego wschodu, wykorzystywana w kuchni np. tureckiej. Jest tam znana od ok. 2000r p.n.e.

Z powodzeniem może zastąpić ryż lub kuskus. Zaspokoi głód na znacznie dłużej niż np. ryż, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Wykorzystywana jest do robienia sałatek, zup, pilaw czy warzyw faszerowanych. Można jej użyć do robienia hamburgerów, klopsików czy farszów.

Kasza bulgur jest źródłem fitoestrogenów, które niszczą wolne rodniki, łagodzą stany zapalne a najwyższa zawartość błonnika wśród kasz pszenicznych zabezpiecza Twój układ trawienny i zapobiega zatwardzeniom.
Kasza bulgur jest bogata w magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację.
Powinna zagościć w jadłospisie każdej osoby która, chce dbać o zdrowie.

Jak przyrządzamy?
Kaszę gotujemy w proporcjach 1 do 2. Czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Wartość energetyczna w 100g:
Wartość energetyczna - 345kcal
Tłuszcz - 2g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5g
Węglowodany - 66g
w tym cukry - 2,5g
Białko - 11g
Błonnik - 10g
Sól - 0,02g